Erkek Kısırlığı

Erkeğe ait kısırlık nedenleri arasında en önemli 3 tanesi:

 1. Nedeni bilinmeyen sayı, hareketlilik ve yapısal bozukluklar (idiopatik oligoasthenoteratospermi-idiopatik OATs)

 2. Testislerden kirli kanı taşıyan damarların yetmezliği (varikosel)

 3. Menide hiç sperm olmamasıdır (azospermi) (Tüpbebek tedavisinde Azosperminin tedavisi yoktur. Testislerden biyopsi (TESE) ile canlı sperm çıkar ise tedavide başarı şansı bulunmaktadır.

Spermin nedeni bilinmeyen sayı, hareketlilik ve yapısal bozukluklarının tedavisi için bugüne kadar çok sayıda tedavi seçeneği denemiştir. Bunların arasında antiöstrojenler (klomifen sitrat), androjenler (testosteron), antioksidanlar (E ve C vitaminleri), kortikosteroidler,ve hareketlilik artırıcı ajanlar (Padutin, Kallikrein) sayılabilir. Yapılan kontrollü ve plasebo karşılaştırılmalı (bir gruba etkin madde diğer gruba ise aynı görsellikte hazırlanmış nişasta veya şeker verilmesi) çalışmalarda yukarıda sayılan bu ajanların hiçbirinin NET faydalı olduğu gösterilememiştir.

Düzensiz beslenen ve sigara içen erkeklerde E vitamini kullanımı önerilebilir. Sigara içimin azaltılması veya tercihan kesilmesi, dar iç çamaşırlarının giyilmemesi, uzun süreli hareketsiz kalınmaması ve daha sağlıklı bir yaşam biçiminin benimsenmesi önemlidir.

Bugün için kabul gören görüş erkeği tedavi etmek değil mevcut spermini kullanmak şeklindedir. Eğer kendiliğinden gebeliğe olanak tanıyan bir sperm analizi varsa, kadının yaşı genç ve evlilik süresi kısa ise bir süre daha beklenebilir. Ağır sperm problemi varlığı veya hafif olgularda aşılama başarısızlığında mikoenjeksiyon işlemi uygulanır. Erkek kısırlığın, gerçekte, en etkin tedavisi mikroenjeksiyondur. Kadının da genç olduğu ve yumurtalık kapasitesinin iyi olduğu durumlarda başarı çok yüksektir. Başarı böyle çiftlerde %60-70’lere kadar çıkmaktadır.